Mustiga rågkakor

Serverar: 4 portioner

Det fanns någon som efterlyste detta receptet och jag hittade det på recept.org

Ingredienser

  • 25 g Jäst; ev för söta degar
  • 5 dl Vatten; 37 °
  • 25 g Smör; eller margarin , rums- -varmt
  • 2 msk Mörk sirap
  • 1 msk Ättikssprit
  • 1 1/2 tsk Salt
  • 2 tsk Hel kummin
  • 275 g Grovt rågmjöl
  • 500 g Rågsikt
  • Instruktioner

    Smula ner jästen i en bunke. Häll över det fingervarma vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i matfettet och tillsätt de övriga ingredienserna men spar 1 dl rågsikt till utbakningen. Arbeta degen 3 minuter med maskin eller 6 minuter för hand (ta ev mer mjöl). Låt degen jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek, ca 40 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela den i lika stora delar, en per rågkaka. Rulla till runda bullar. Kavla eller platta ut dem med handen till ca 18 cm i diameter direkt på bakpappersklädda eller smorda plåtar. Nagga kakorna med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk ca 45 minuter eller tills de ser lätta och porösa ut. Grädda mitt i ugnen i 225°, 12-15 minuter. Pensla kakorna med vatten efter gräddningen och låt dem svalna på galler under bakduk.

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    4
    1
    4.5
    1 h 30 min
    4

    Kommentarer (2)

    azlan_lena 2 februari 2009

    Dom här blev jättefina och utsökt goda // mjau sa Azlan

    Kramizen85 18 augusti 2010

    Tyckte att dom blev super, kommer göra dessa igen!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben