Rahkapiirakka

Ett finskt fikabröd som smakar som en blandning mellan blåbärscheesecake och bulle!

Ingredienser

  • Till vetedegen
  • 75 g smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 6-7 dl vetemjöl special
  • Till fyllningen
  • 500 g kvarg
  • 2 citroner
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg
  • Instruktioner

    1. Såhär gör du vetedegen: Smält smöret och blanda i mjölken, se till att det är fingervarmt. Smula ner jästen i en degbunke och häll på vätskan. Rör om. Blanda i socker, mjöl och salt. Knåda för hand eller låt gå i ca 10 minuter i en degmaskin.
    2. När degen jäst i en halvtimme ungefär så trycker du ut den i en ganska stor form, gärna större än den på miniatryrbilden. Däri ska du sedan hälla kvargblandningen
    3. Kvargblandningen gör du såhär: Blanda kvarg, socker, vaniljsocker och ägg i en skål. Vispa tills det är slätt och fint. Tvätta citronerna och riv ner skalet i skålen. Pressa i saftet från EN citron. Blanda.
    4. Nu kan du hälla i kvargblandningen i degformen och dekorera med valfria bär. Jag valde blåbär (röda vinbär är också gott!)
    5. Grädda i ugnen 30 minuter på 200 grader
    6. Tips: Använd en rätt stor form så att pirogen blir ganska tunn, stelnar lättare då!

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Matannan 28 oktober 2011

    Tack för receptet. Extra gott med bär i, det hade jag helt glömt av att man kan ha. Tack:)

    lindaelina 14 februari 2013

    Det här ska jag absolut prova, tack för receptet!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben