Rödbetsrutor

Serverar: 15 portioner

Tid: 1 timme

Rödbetsrutorna är en variant på morotskaka. Det är enklaste sortens bakning, bara röra ihop smeten och grädda. Mesta jobbet är väl att skala och riva rödbetorna men rivandet går kvickt i matberedare. Visst kan man göra rutorna utan glasyr, så är de enklare att förvara. Men den rosa glasyren gör rutorna festligare och ger lite extra smak.

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 dl rapsolja
  • 3 ägg
  • 2 tsk riven färsk ingefära
  • 6 dl finrivna rödbetor= ca 300 g hela
  • Glasyr
  • 200 g philadelphiaost light
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk rödbetsaft (av 1 liten
  • finriven rödbeta)
  • 1 tsk pressad citron
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Blanda alla torra ingredienser och rör sedan i olja, ägg, riven ingefära och rödbetor. Häll smeten i en liten avlång form ca 20x30 cm, smord och bröad eller klädd med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen 35–40 minuter, prova med en sticka, är den lite kladdig är kakan inte klar.
    3. Man kan förstås också baka kakan i en rund tårtform.
    4. Smeten är starkt rosa men den färdiga kakan är snarast lite röd och gulskiftande inuti. Riv en liten rödbeta fint och pressa ur saften, det behövs ca 1 matsked.
    5. Blanda den röda saften med philadelphiaost, socker och lite citronsaft.
    6. Bred den rosa glasyren över den avsvalnade kakan och skär den i rutor av önskad storlek. Glasyren mörknar lite i färg när den stått framme några timmar.
    7. Garnera eventuellt med små blad av färsk timjan eller citronmeliss.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben