Rödbetsrutorna är en variant på morotskaka. Det är enklaste sortens bakning, bara röra ihop smeten och grädda.
Mesta jobbet är väl att skala och riva rödbetorna men rivandet går kvickt i matberedare.
Visst kan man göra rutorna utan glasyr, så är de enklare att förvara. Men den rosa glasyren gör rutorna festligare och ger lite extra smak.
Ingredienser
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
½ tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 dl rapsolja
3 ägg
2 tsk riven färsk ingefära
6 dl finrivna rödbetor= ca 300 g hela
Glasyr
200 g philadelphiaost light
1 dl florsocker
1 msk rödbetsaft (av 1 liten
finriven rödbeta)
1 tsk pressad citron
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda alla torra ingredienser och rör sedan i olja, ägg, riven ingefära och rödbetor. Häll smeten i en liten avlång form ca 20x30 cm, smord och bröad eller klädd med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen 35–40 minuter, prova med en sticka, är den lite kladdig är kakan inte klar.
- Man kan förstås också baka kakan i en rund tårtform.
- Smeten är starkt rosa men den färdiga kakan är snarast lite röd och gulskiftande inuti.
Riv en liten rödbeta fint och pressa ur saften, det behövs ca 1 matsked.
- Blanda den röda saften med philadelphiaost, socker och lite citronsaft.
- Bred den rosa glasyren över den avsvalnade kakan och skär den i rutor av önskad storlek. Glasyren mörknar lite i färg när den stått framme några timmar.
- Garnera eventuellt med små blad av färsk timjan eller citronmeliss.
Liknande recept
Kommentarer (0)