En spansk sås som är urläcker till grillad lök, grillat kött eller fisk.
Ingredienser
5 stora tomater
3-4 vitlöksklyftor
½ dl mandel
10 hasselnötter
1-2 tsk finhackad anchochili eller spansk peppar
1 msk rödvinsvinäger, ca
1 msk rödvin
2-3 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader. Halvera tomaterna och kärna ur dem med en sked. Lägg tomaterna, med skalsidan neråt, i en ugnsfast form.
- Krossa vitlöksklyftorna, dela lite på dem och fördela dem därefter över tomaterna tillsammans med chilin. Ringla över olivolja och strö på salt. Sätt in formen mitt i ugnen och rosta i ca 25 minuter eller tills tomaterna börjar få lite färg och ser "torkade" ut.
- Rosta under tiden mandeln och hasselnötter i en torr stekpanna tills de börjar få färg.
- Mixa samman de rostade tomaterna (inklusive olja, vitlök och chili) tillsammans med nötterna i en mixer eller med en stavmixer. Tillsätt vinäger och rödvin samt en nypa socker. Tillsätt olivoljan droppvis och fortsätt mixa tills såsen fått en krämig konsistens.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
Liknande recept
Kommentarer (0)