En riktig julkaka är detta med sina röda bär. Lika god året runt.
Ingredienser
100 g smör / margarin
1 dl socker
1 stort ägg
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av 1/2 citron
rivet skal av 1/2 apelsin
1 msk pressad apelsinsaft
knappt 4 dl vetemjöl
Garnering
hackade mandlar / eller nötter
röda cocktailbär
Instruktioner
- Ugn: 200
- 1. Blanda samman mjöl, socker, vaniljsocker, citronskal och apelsinskal och- saft.
2. Tillsätt matfett och äggula. Arbeta raskt ihop till en deg. Lägg den kallt att vila en stund.
3. Rulla ut degen till längder. Skär ca 40 lika stora bitar. Forma runda kulor.
4. Doppa kulorna först i uppvispad äggvita och sedan i nöt- eller mandelhack.
5. Lägg kakorna på bakpappersklädda plåtar. Tryck ner 1/2 cocktailbär i varje kaka.
6. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 12 minuter eller tills de har lite färg och känns torra. Går att frysa.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Toppen goda .. och körsbären gör succe på toppen och ger en annorlunda syrlig smak .. tillsätt gärna lite apelsin likör ( Curasao, Cuentreu, ) 1 eller 2 msk det blir prycket på iet on det blir för löss tillsätt lite mer vetemjöl och socker bara lite ... ñam .. ñam..