Rullsylta

En av julens läckerheter

Ingredienser

  • 2 kg färskt tunt sidfläsk (slaksida)
  • Kryddblandning
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk krossad vitpeppar
  • 1 tsk krossad kryddpeppar
  • 1 tsk krossad kryddnejlika
  • 1 tsk krossad muskotblomma
  • Till kokning
  • Vatten
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 10 vitpepparkorn
  • Saltlake
  • 1 dl salt till 2 dl vatten
  • Instruktioner

    1. Dela fläsket mitt itu så att det blir hälften så tjockt. Låt halvorna hänga ihop. Vik ut dem.
    2. Strö kryddorna över hela ytan. Rulla ihop syltan hårt så att fläsksvålen kommer ytterst. Skär bort det stycke svål som eventuellt rullas in.
    3. Bind om syltan med krympt snöre. Lägg den i en gryta och häll på vatten så att det nästan står över syltan. Låt vattnet koka upp, skumma. Lägg i moroten, löken och kryddorna.
    4. Låt syltan sakta koka c:a 2,5 tim. Ta upp syltan och lägg den i press mellan två skärbräden över natten.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben