Saftig äppelkaka med kolasås

Serverar: 12 portioner

En lyxig äppelkaka toppad med kolasås, nötter och som pricken över i, lite salt. Man får hålla lite koll på kolan så att den inte kokar för länge - då blir den hård.

Ingredienser

  • 200 g mjukt smör
  • 2½ dl socker
  • 3 ägg
  • 4½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Finrivet skal och saft från 1 citron
  • 1 1/3 dl vispgrädde
  • 2-3 äpplen
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 msk socker
  • Kolasås
  • 1 dl socker eller 100 g muscovadosocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 25 g smör
  • Garnering och tillbehör
  • Knappt 1 dl hasselnötter
  • ½ tsk flingsalt
  • Lättvispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en stor form som rymmer 2-2½ liter.
    2. Vispa smör och socker ljust och pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner det i smeten. Tillsätt citronskal,-saft och grädde.
    3. Skär äpplena i cm stora bitar. Vänd bitarna i socker och kanel. Blanda ner dem i smeten och häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 50-60 minuter. Prova med en sticka om den är klar. Vänd upp den efter några minuter och låt svalna under formen.
    4. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills de får lite färg.
    5. Koka socker, grädde, sirap och smör tills du kan göra en mjuk kula om du droppar smet i kallt vatten (118-120 grader). Koka inte för länge, så den blir för hård. Låt svalna något och häll den sedan över kakan. Strö över nötter och salt.
    6. Servera kakan med lättvispad grädde.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben