Saftig äppelkaka med rödbetor

Serverar: 10 portioner

Rårivna rödbetor i smeten ger en extra saftig och smakrik kaka. Färskosten som kakan toppas med blir pricken över i:et.

Ingredienser

  • 2 äpplen
  • 2½ dl rörsocker
  • 2 tsk kanel
  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 150 g råa rödbetor
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Topping
  • 200 g naturell färskost
  • 1 dl kesella
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk florsocker
  • Rivet skal av ½ citron
  • Garnering
  • Pumpakärnor
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Kärna ur och klyfta äpplena. Blanda socker och kanel i en bunke. Vänd runt äppelklyftorna i blandningen och ta upp dem. Lägg rumsvarmt smör i bunken och vispa det pösigt. Vispa i ägget, ett i taget. Skala och finriv rödbetorna och blanda ner i smeten. Rör ner mjölet blandat med bakpulver.
    3. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant som är 24 cm i diameter. Stick ner äppelklyftorna. Grädda i nedre delen av ugnen i 45-50 minuter. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad. Låt kallna.
    4. Blanda alla ingredienserna till toppingen och bred över den kalla kakan. Strö över pumpakärnor.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben