Saftiga lussebullar med vit choklad och mandelmassa

Serverar: 30-40 portioner

Flera av mina vänner tycker att dessa är betydligt godare än vanliga lussekatter, även vänner som normalt sett inte gillar saffran i bullarna.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • ½ g saffran
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 dl strösocker
  • ½ dl vit sirap
  • 2 krm salt
  • 12-14 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 100 g smör
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 200 g riven mandelmassa
  • 100 g riven vit choklad
  • Pensling
  • Ägg
  • Kokos
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och värm tillsammans med mjölk, grädde, saffran och kardemumma till 37° C. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen har smält.
    2. Tillsätt socker, sirap och salt. Blanda ner mjölet och arbeta degen så att den blir smidig och släpper från kanten av bunken. Täck över bunken med en handduk och låt degen jäsa i 40 minuter.
    3. Riv mandelmassan (blir lättare om den legat i kylen en stund innan) och chokladen i varsin skål.
    4. Stjälp upp degen på bakbordet och knåda i några minuter. Kavla ut hela degen till en stor rektangel. Bred på smöret och strö över mandelmassan och chokladen. Rulla ihop och skär degen i lagom stora bitar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
    5. Låt bullarna jäsa övertäckta i 45 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite kokos. Grädda mitt i ugnen i 220° C, ca 8-11 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Alvatelander 23 november 2012

    När ska man ha i vaniljsockret?

    MATGLADMORMOR 22 december 2016

    Jättegoda!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben