Från en gammal bok jag hittade på Ebbes Hörna vid Stigbergstorget. "De bästa kakrecepten från svenska slott och herresäten" heter den och många läckra tårtor och kakor finns det i den! Här är en. Måtten är ofta gammaldags eftersom det handlar om recept som bevarats i många, många generationer.
Ingredienser
125 g smör
175 g mjöl
1 msk socker
1 äggula
1½ msk vitt vin eller starksprit
Fyllning
1 pkt djupfrysta skivade jordgubbar á 280 g
(eller 1 l färska bär+2 dl jordgubbssaft)
2 gelatinblad
Tillbehör
2 dl vispgrädde
1 msk socker
Instruktioner
- Smula sönder det kylskåpskalla smöret i mjölet. Häll i socker, äggula och vin eller sprit och blanda allt hastigt och litet slarvigt. Låt degen vila 1 timme i kylskåp.
- Skär bort 1/4 av degen. Kavla ut den stora degbiten till en rundel, 25-27 cm i diameter. Lägg den på smord plåt. Resten av degen kavlas och sporras till remsor, ca 2½ cm breda. Sno dem, lägg dem runt rundelns kant och tryck till. Stick hål tätt med en gaffel i rundeln, så den inte höjer sig under gräddningen, som sker i 200° 10-15 minuter.
- Tina jordgubbarna. Lägg gelatinbladen i vatten 5 minuter. Krama ur dem och lös dem i litet het jordgubbssaft. Rör ned detta i jordgubbarna. När blandningen börjar stelna breds den över den kalla kakan.
- Ställ tårtan kallt och servera den samma dag med vispad grädde.
Liknande recept
Kommentarer (0)