Smålandslimpa

Serverar: 2 portioner

Tid: 2 timmar 25 minuter

En supergod och lättbakad limpa.

Ingredienser

  • 1 pkt/påse KronJäst för matbröd (blå)
  • 50 g margarin eller smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 1 ½ dl mörk sirap
  • 2 tsk stött kummin eller anis/fänkål
  • 16-17 dl rågsikt
  • Instruktioner

    Smula sönder jästen i en bunke. Smält margarinet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37°. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, kryddor och nästan all rågsikt, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg och låt den jäsa övertäckt i bunken ca 1 timme. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den med några få tag, så att gasblåsorna pressas ur degen. Dela den i 2 bitar och forma dem till runda limpor. Låt dem jäsa övertäckta på smord plåt till knappt dubbel storlek, ca 45 min. Nagga limporna på några ställen med en gaffel. Sätt in limporna i nedre delen av ugnen i 250°, sänk temperaturen till 175° och grädda 30-40 min. Låt limporna kallna på galler under bakduk.

    Liknande recept

    13 h 30 min
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben