Smörgåstårta

Serverar: 4 portioner

Detta är en jättegod smörgåstårta som alla älskade! Det går bra att byta ut lätt creme fraiche mot full fet om man så vill. (Däremot bör man inte byta ut den full feta mot slutet till lätt, det blir för rinnigt). Jag garnerade med hackad sallad, gurka, vindruvor, ägg och räkor. För att tårtan ska bli extra god bör man göra den dagen innan. Följ receptet för att se hur långt du kan förbereda.

Ingredienser

  • Lager ett
  • ½ dm purjolök
  • ½ liten röd paprika
  • 180 g rökt skinka
  • 8 skivor smörgåsgurka
  • 1 dl lätt creme fraiche
  • 2 msk äkta majonnäs
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Lager två
  • 100 g bakad fransk leverpastej
  • 4-8 msk lätt creme fraiche
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Lager tre
  • 100 g skalade räkor
  • 1 dl lätt creme fraiche
  • 3 msk majonnäs
  • 4 msk hackad gräslök (eller dill)
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 16 stora skivor formfranska
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 dl creme fraiche (inte lätt)
  • ½ dl majonnäs
  • Valfria grönsaker och annat att garnera tårtan med
  • Instruktioner

    1. Börja med att röra ihop rörorna till de olika lagren.
    2. Börja med lager ett. Finhacka purjolöken, paprikan, skinkan och smörgåsgurkan. Blanda det med creme fraiche och majonnäs. Smaka av med salt och vitpeppar. Klä med plastfolie och ställ in i kylskåpet.
    3. Lager två: Mosa ihop till lagom konsistens och smak av med salt och svartpeppar. Täck och ställ in i kylskåpet.
    4. Lager tre: Blanda ihop ingredienserna och smaka av. Täck och ställ in i kylskåpet.
    5. Låt gärna rörorna stå och gotta till sig i någon timme. Under tiden kan du skära bort kanterna på bröden.
    6. Ta fram rörorna och lägg ut fyra bröd på en pappersklädd bricka och bred ut första röran. Lägg på 4 till och lägg på andra. Gör samma sak med tredje och lägg sedan på de sista bröden. Nu får gärna smörgåstårtan stå över natten väl övertäckt i kylen eller kylrum för att gotta till sig.
    7. När det är ca 1-4 timmar kvar till servering ta fram tårtan och vispa grädden relativt hårt. Tillsätt majonnäsen och creme fraichen och bred detta över tårtans kanter och överst. Garnera och servera. Njut!

    Liknande recept

    4.5
    20 min
    4-8
    17

    Kommentarer (5)

    sandyf 28 januari 2011

    Är det 4 tårtor det blir då eller? Står "ca 4" Hur många portioner blir det ungefär?

    Ulrika91 28 januari 2011

    Jag skrev "ca 4" i rutan för hur många portioner det blir. Så det blir som på bilden, en tårta, med 4 rätt stora bitar.

    JosieK 5 maj 2011

    Roligt att det är fler fyllningar än bara en! Ska testa att göra denna smörgåstårta när min sambo fyller, han älskar smörgåstårta och vill alltid ha det när han fyller. Återkommer med betyg...Men tack för receptet så länge!!!:)

    whackysofie 10 juli 2011

    Jättegod och lätt att göra:D!!

    nic005 21 mars 2012

    Hur mycket bröd och vilken typ innehåller tårtan?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben