Smultrontarte med sabayonkräm

Serverar: 8 portioner

Ej testat än, men jag kan känna smaken! Tycker smultron är svåra att få tag i om man inte kan odla dem själv, vilket jag inte kan. På landet när jag var barn var det bara att plocka dem vid vägkanterna, men nu ...

Ingredienser

  • Chokladpajskal
  • 100 g smör, kallt
  • 2 1/4 dl vetemjöl
  • 1 msk kakao
  • 1/4 dl socker
  • 1 äggula
  • 100 g mörk choklad
  • Sabayonkräm
  • 3 äggulor
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 dl marsalavin
  • 1 1/2 dl grädde
  • 3 dl smultron
  • Instruktioner

    1. Pajskal: Sätt ugnen på 200°. Använd en rektangulär pajform, ca 10x34 cm, eller en rund, ca 26 cm i diameter.
    2. Skär smöret i tärningar och blanda hastigt ihop smör, mjöl, kakao och socker. Rör i äggulan och arbeta in den i degen. Lägg degen i en plastpåse i kylen 1 timme.
    3. Kavla ut degen och fodra en rektangulär eller rund pajform. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ in formen i frysen 1 timme. Ta fram den. Om man vill ha ett extra fint pajskal kan man fylla det med torkade ärter, så håller sig kanten på plats.
    4. Grädda pajskalet direkt från frysen 10 minuter. Ta ut det ur ugnen och pilla bort ev ärter.
    5. Smält chokladen på låg effekt i mikron (eller över vattenbad) och pensla insidan av pajskalet med chokladen.
    6. Sabayonkräm: Vispa äggulor, socker och marsalavin i en rostfri bunke till ett skum. Ställ bunken i ett varmt vattenbad på spisen och vispa upp smeten till en fluffig kräm. Ta bunken från vattenbadet och fortsätt vispa tills smeten är kall.
    7. Vispa upp grädden lätt. Vänd ned grädden i krämen och bred ut den över pajskalet. Strö över smultronen.
    8. Den här tarten är godast att äta samma dag. Vill man göra en mer barnvänlig variant kan man fylla upp pajskalet med vaniljvisp, vaniljkräm eller glass och grädde. Sedan är det bara att strö över smultron och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben