Rabarberkompott med kall kardemumma sabayon

Serverar: 6 portioner

En god dessert som har fyra bra egenskaper. Syrligt, krämigt, sött och kryddigt.

Ingredienser

  • 300 g rabarber
  • 1 ½ dl vatten
  • 3/4 dl socker
  • 1/4 dl saft av citron
  • ½ vaniljstång
  • Sabayon
  • 1 gelatinblad
  • 1 dl socker
  • 2 äggulor
  • 1-2 krm malen kardemumma
  • 1/4 dl citronsaft
  • 3/4 dl vatten
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • Garnering
  • 1 msk råsocker
  • 4 jordgubbar
  • Instruktioner

    1. Rensa och skär rabarber stjälkarna i sockerbitstora tärningar. Lägg i en kastrull. Koka en lag av vatten, socker, citronsaft och den delade och urskrapade vaniljstången. Häll den kokande lagen över rabarbern. Koka upp kompotten, dra den sedan från värmen och låt den kallna.
    2. Sabayon: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Värm socker, ägg, kardemumma, citronsaft och vatten under vispning. Vispa till skum, ta av kastrullen från värmen och vispa krämen kall. Smält gelatinet i en kastrull på värmeplatta eller i mikro och tillsätt det i äggskummet. Vispa grädden och vänd ner den i smeten.
    3. Lägg rabarberkompotten i glas och toppa med kall sabayonkräm. Strö över råsocker och garnera med jordgubbar.
    4. Servera direkt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben