Småbarn bör inte äta för mycket rabarber eftersom den innehåller oxalsyra, som binder kalcium. Så gör hallonkompott istället om barnen ska äta.
Ingredienser
150 g mandelmassa
125 g smör
1 ägg
3 ½ dl vetemjöl
Fyllning
1 burk lätt kesella
½ dl socker
2 dl vispgrädde
Rabarberkompott
3 rabarberstjälkar
3 msk socker
½ tsk kanel
Instruktioner
Riv mandelmassan och arbeta in matfettet. Tillsätt ägget och sist mjölet. Arbeta till en jämn smet.
Tryck ut degen i en smord och bröad form med löstagbar kant. Låt vila kallt ca 30 minuter.
Grädda pajbottnen ca 30 minuter 200 C mitt i ugnen eller tills den känns genomgräddad. Låt den kallna.
Blanda kesella och socker. Vispa grädden hårt. Rör ner den i kesellan. Bred den över den kalla kakan. Ställ kallt tills kakan ska serveras.
Skölj och skär rabarbern i tunna skivor. Lägg dem i en kastrull tillsammans med socker och kanel. Låt rabarbern mjukna på medelvärme. Låt sedan kompotten svalna.