Äppel- och mandelpaj

Serverar: 6-8 portioner

En paj med mycket god fyllning. Det blir lika mycket mandelpaj som äppelpaj. Ett ägg i degen gör den lätt att kavla.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 75 g smör
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • Fyllning
  • 1 tsk hel kardemumma
  • 1 dl mandel
  • 1 dl råsocker strö
  • 4 äpplen
  • 1 uppvispat ägg
  • Tillbehör
  • 2½ dl vaniljvisp
  • Instruktioner

    1. Ugn 175º.
    2. Blanda smör, mjöl och ägg i en mixer tills det precis bildar en boll, ca 30 sek. Låt degen vila i kyl minst 1 timme.
    3. Stöt kardemumma i en mortel och mixa med mandel och socker tills allt är finfördelat.
    4. Kavla ut degen, så runt som möjligt, på mjölat bakbord. Skär kanterna jämna med en kniv. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper.
    5. Kärna ur äpplena och skär i tunna skivor. Lägg äppelskivorna i rundlar, spara ca 4 cm kant runtom. Häll på mandelblandningen.
    6. Vik upp kanterna runt om och pensla dem med uppvispat ägg. Grädda pajen i ca 35 min tills den har fått fin färg och äpplena är mjuka.
    7. Servera pajen ljummen med vispad vaniljvisp.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben