Äppel- och citronsockerkaka
Denna äppelsockerkaka med citron serveras till efterrätt här hemma idag. Det är roligt att laga mat och baka på hösten, det finns så otroligt mycket att välja på! Kakan har jag hämtat ur Hemmets Journal nr 38/10.
Ingredienser
100 g smör
1½ dl matlagningsgrädde
3 ägg
3 dl socker
4 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Rivet skal av 1 citron
Fyllning
2 stora äpplen
1 msk smör
2 msk socker
1 tsk kanel
Garnering
1-2 äpplen
2 tsk smör
1 msk socker
½ tsk kanel
Rivet skal av ½ citron
Myntablad
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en rund 2-liters bakform.
- Skala, kärna ur och tärna äpplena. Stek dem i en stekpanna med smör, socker och kanel, c:a 3 minuter. Låt svalna på en tallrik.
- Smält smöret till kakan i en kastrull. Ta den av plattan och tillsätt grädden.
- Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och rivet citronskal i en skål och rör ned i smeten. Tillsätt äppelbitarna och rör om.
- Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen c:a 50 minuter. Kontrollera med sticka att kakan är färdig i mitten. Låt stå i formen c:a 10 minuter innan den stjälps upp på ett bakgaller med ett sockrat smörpapper.
- Skala, kärna ur och tärna äpplena till garneringen. Fräs dem i en stekpanna med smör. Tillsätt socker och kanel och lägg över på ett fat.
- Garnera kakan med äppeltärningarna och strö över strimlor av citronskal och mynta strax före serveringen.
Liknande recept
Kommentarer (2)
En jättegod kaka!!! som jag verkligen kan rekommendera
Har bakar din otroliga safiga och goda kaka, det smakar bar mer. Kommer att göra den flera gånger. Högsta poäng från mig får du.