Äppel- och citronsockerkaka

Serverar: 12 portioner

Denna äppelsockerkaka med citron serveras till efterrätt här hemma idag. Det är roligt att laga mat och baka på hösten, det finns så otroligt mycket att välja på! Kakan har jag hämtat ur Hemmets Journal nr 38/10.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1½ dl matlagningsgrädde
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 4 3/4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • Rivet skal av 1 citron
  • Fyllning
  • 2 stora äpplen
  • 1 msk smör
  • 2 msk socker
  • 1 tsk kanel
  • Garnering
  • 1-2 äpplen
  • 2 tsk smör
  • 1 msk socker
  • ½ tsk kanel
  • Rivet skal av ½ citron
  • Myntablad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en rund 2-liters bakform.
    2. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Stek dem i en stekpanna med smör, socker och kanel, c:a 3 minuter. Låt svalna på en tallrik.
    3. Smält smöret till kakan i en kastrull. Ta den av plattan och tillsätt grädden.
    4. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och rivet citronskal i en skål och rör ned i smeten. Tillsätt äppelbitarna och rör om.
    5. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen c:a 50 minuter. Kontrollera med sticka att kakan är färdig i mitten. Låt stå i formen c:a 10 minuter innan den stjälps upp på ett bakgaller med ett sockrat smörpapper.
    6. Skala, kärna ur och tärna äpplena till garneringen. Fräs dem i en stekpanna med smör. Tillsätt socker och kanel och lägg över på ett fat.
    7. Garnera kakan med äppeltärningarna och strö över strimlor av citronskal och mynta strax före serveringen.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Nallepuh13 6 oktober 2010

    En jättegod kaka!!! som jag verkligen kan rekommendera

    kekke46 23 oktober 2011

    Har bakar din otroliga safiga och goda kaka, det smakar bar mer. Kommer att göra den flera gånger. Högsta poäng från mig får du.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben