Heder åt den som bakar söndagskakan av äkta wienerdeg. Vi har letat upp ett enklare och snabbare recept.
Ingredienser
300 g smör eller margarin
2½ dl mjölk
50 g jäst
8 1/3 dl vetemjöl (500 g)
Smör eller margarin till plåten
Glasyrkräm
2 msk smör eller margarin
2 msk strösocker
2 msk honung
2 msk mandelflis
Vaniljkräm
1 4-portionsförpackning vaniljsås
Instruktioner
- Smält matfettet, häll i mjölken och låt blandningen bli knappt fingertoppsvarm, ca 37 grader.
- Rör ut jästen i lite av den värmda mjölken, slå på resten och tillsätt mjölet. Arbeta ihop ingredienserna till en smidig deg.
- Kavla ut degen till en rund kaka. Lägg denna att jäsa till sin dubbla storlek på smord bakplåt under bakduk. Beräkna ca 30 minuter.
- Grädda den ca 15 minuter i 250 graders ugnsvärme.
- Koka ihop ingredienserna till glasyrkrämen till sirapsliknande konsistens.
- Fördela glasyren ovanpå kakan, pensla ut den i kanten. Låt kakan bli kall innan den delas i två bottnar.
- Gör vaniljsåsen enligt anvisningen på förpackningen, men använd endast halva vätskemängden. Bred vaniljkrämen över den undre bottnen och lägg den glaserade ovanpå.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Jag är så glad över att hittat ditt recept, har letat länge efter något liknande. Igår bakade jag iaf denna underbart goda toscakaka och det har jag inte gjort för sista gången.