Solbulle

Serverar: 1 portioner

Voilá...ett perfekt bjudbröd med anor från 1980-talets Paris.

Ingredienser

  • 2 dl vetekross
  • 6 dl kokande vatten
  • 50 g smör
  • 50 g jäst
  • 1 msk salt
  • 1 msk stött anis & fänkål, blandat
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 8-9 dl vetemjöl
  • Pensling
  • Ljummet vatten
  • Instruktioner

    1. Häll vetekrosset i en bunke och häll över det kokande vattnet.
    2. Rör ner smöret, som skall vara kylskåpskallt. Låt svalna till ca 37 °. Rör om då och då så det svalnar snabbare.
    3. Smula ner jästen och rör om. Tillsätt övriga ingredienser men starta med ca 7 dl av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt och tillsätt mera vetemjöl så att degen blir smidig. Låt jäsa under bakduk 20-30 minuter.
    4. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Forma 2/3 av degen till en slät bulle. Platta eller kavla ut till en rund kaka ca 25 cm I diameter, direkt på bakplåtspappersklädd plåt.
    5. Forma resten av degen till en bulle, mindre än den första. Platta till den lätt och lägg den ovanpå kakan på plåten.
    6. Sätt ugnen på 200°.
    7. Skär eller klipp tolv jack från ytterkanten på degplattan ända in mot bullen. Låt jäsa under bakduk 20-30 minuter.
    8. Grädda på nedersta falsen ca 30 minuter. Om brödet verkar bli för mörkt, skjut in en plåt på översta falsen.
    9. Pensla det färdiggräddade brödet och låt svalna på galler utan duk.
    10. Bryt ytterbitarna som kuvertbröd. Skär det stora brödet i skivor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben