Solkaka

Kan serveras både som tårta på kaffekalas och som dessert med en klick grädde och lite bär därtill. Saftig och god kaka.

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl hett vatten
  • Glasyr
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • 1 dl riven kokos
  • Instruktioner

    1. Vispa ägg och socker ljust och pösigt.
    2. Blanda samman mjölet med bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Rör till sist ner hett vatten.
    3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
    4. Grädda i nedre delen av ugnen tills kakan har fått fin färg och känns torr, ca 25-30 minuter i 175 grader.
    5. Låt kakan vila några minuter i sin form innan den stjälps upp och får kallna.
    6. Låt smör och socker koka ihop i en kastrull till glasyren. Tag kastrullen från värmen.
    7. Tillsätt vaniljsocker, äggula och 1/3 av kokosen. Rör till en jämn smet.
    8. Häll glasyren jämnt över hela kakan. Strö resten av kokosen över kakan.
    9. Bjud t.ex vispad grädde och jordgubbar till kakan eller bara som den är.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    marwis 27 april 2008

    Detta är en av mina favoritkakor! Pröva den.

    Jalin81 22 maj 2009

    Denna kaka är lätt att baka och mycket uppskattad av gäster.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben