Spetskåldolmar

Serverar: 4 portioner

Den som gillar vegetarisk gourmetmat kommer bli förtjust i den här rätten. Dessa små kåldolmar med en fin örtkryddad risfyllning är gudomligt goda.

Ingredienser

  • 1 gul paprika
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 2½ dl långkornigt ris
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 lagerblad
  • ½ tsk paprikapulver
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 150 g fetaost
  • 1 spetskålshuvud, ca 1 kg
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 4 dl tomatjuice
  • 2 msk tomatpuré
  • Instruktioner

    1. Skölj, ansa och kärna ur paprikan. Hacka den fint eller kör den i en mixer. Skala och hacka lök och vitlök fint.
    2. Hetta upp 1 msk olja i en kastrull, lägg i löken och fräs tills den mjuknar. Tillsätt ris och vitlök och fräs en-två minuter under omrörning.
    3. Lägg ner paprikahacket i kastrullen och tillsätt buljong. Krydda med oregano, lagerblad, paprikapulver, salt och peppar och koka upp.
    4. Låt riset svälla 15 minuter på mycket hög värme tills all vätska har absorberats. Ta kastrullen från värmen.
    5. Smula osten med en gaffel och blanda ner den i riset. Låt svalna.
    6. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten. Skölj och ansa spetskålen och ta bort de yttersta bladen. Ta fyra stora blad och förväll dem en minut i det saltade vattnet. Ta upp bladen, låt dem rinna av och skär bort den hårda stjälkbiten. Dela varje blad i fyra delar.
    7. Lägg 1½ msk av risblandningen i mitten på varje bladbit. Vik över kanterna och rulla ihop till små runda paket. Hetta upp resten av olivoljan i en stekpanna och lägg i kåldolmarna med skarvarna nedåt. Bryn dem runtom tills de är gyllene.
    8. Häll vinet över kåldolmarna. Blanda tomatjuicen med tomatpurén och häll den över kåldolmarna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben