Svartvinbärsskinka

Serverar: 10-12 portioner

Tid: 2 timmar

Bra att göra på billig skinka efter jul.

Ingredienser

  • 1 1⁄4-1 1⁄2 kg benfri rimmad skinka
  • 3 dl outspädd svartvinbärssaft
  • 3 dl vatten
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 bit hel ingefära
  • 1 bit hel kanel
  • Några persiljekvistar
  • Sås
  • 6 dl kokspad
  • 1 1⁄2 msk potatismjöl
  • 1 dl vatten
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Skär bort allt synligt fett på skinkan. Lägg den i en trång gryta eller kastrull. Kontrollera att termometern får plats under locket. Ta upp skinkan igen.
    2. Koka upp svartvinbärssaft och vatten i grytan. Tillsätt skalade vitlöksklyftor, ingefära, kanel och persilja. Stick in termometern i skinkan så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen. Lägg skinkan i den kokande skyn och låt sjuda under lock tills innertemperaturen är 70°, ca 1 timme. Vänd skinkan en gång under tiden. Låt skinkan ligga kvar i spadet ca 20 minuter om den ska ätas varm. Låt den annars kallna i spadet.
    3. Gör såsen. Skumma av fettet på spadet eller lyft av det om det kallnat. Sila ner spadet i en kastrull. Skaka samman potatismjöl och vatten och vispa ner redningen i kastrullen. Låt såsen koka upp. Smaka av med salt och peppar.
    4. Skär skinkan i tunna skivor och lägg upp på serveringsfat tillsammans med kokta grönsaker. Servera såsen i separat skål.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben