Serverar: 10-12 portioner
Bra att göra på billig skinka efter jul.
Ingredienser
1 1⁄4-1 1⁄2 kg benfri rimmad skinka
3 dl outspädd svartvinbärssaft
3 dl vatten
2 vitlöksklyftor
1 bit hel ingefära
1 bit hel kanel
Några persiljekvistar
Sås
6 dl kokspad
1 1⁄2 msk potatismjöl
1 dl vatten
Salt
Svartpeppar
Instruktioner
- Skär bort allt synligt fett på skinkan. Lägg den i en trång gryta eller kastrull. Kontrollera att termometern får plats under locket. Ta upp skinkan igen.
- Koka upp svartvinbärssaft och vatten i grytan. Tillsätt skalade vitlöksklyftor, ingefära, kanel och persilja. Stick in termometern i skinkan så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen. Lägg skinkan i den kokande skyn och låt sjuda under lock tills innertemperaturen är 70°, ca 1 timme. Vänd skinkan en gång under tiden. Låt skinkan ligga kvar i spadet ca 20 minuter om den ska ätas varm. Låt den annars kallna i spadet.
- Gör såsen. Skumma av fettet på spadet eller lyft av det om det kallnat. Sila ner spadet i en kastrull. Skaka samman potatismjöl och vatten och vispa ner redningen i kastrullen. Låt såsen koka upp. Smaka av med salt och peppar.
- Skär skinkan i tunna skivor och lägg upp på serveringsfat tillsammans med kokta grönsaker. Servera såsen i separat skål.
Liknande recept
Kommentarer (0)