Svensk skogsgryta

Serverar: 6 portioner

Grytköttet kan tillagas obrynt, direkt i grytan men då bör mängden på soja ökas.

Ingredienser

  • 1 kg nöt- eller älgkött (ex högrev, bog, ytterlår)
  • 1 burk mörkt öl eller hälften ljust öl/hälften coca sola
  • 1 stor hackad lök
  • ½-1 msk mushroom soy
  • 2 msk tomatpuré
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk timjan
  • ca 1 tsk krossade enbär
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 morötter
  • 2 palsternackor
  • 200 g trattkantareller eller blandsvamp
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • ev. hackad persilja
  • Instruktioner

    Koka samman ölet något i en gryta och blanda i lök, soja, tomatpuré, salt och kryddor. Skär köttet i ca 3 cm stora tärningar. Bryn dem i smör i en stekpanna i omgångar och lägg över i grytan. Koka köttet sakta i 1 timme. Skär morötterna i slantar och palsternackorna i stavar. Lägg i rotfrukterna och fortsätt koka utan lock ca 10 minuter. Fräs svampen i lite smör och lägg ner dem i grytan när kött och rotfrukterna är färdigkokta. Red av grytan med vetemjöl utrört i grädden och koka grytan några minuter. Smaka av med salt och peppar och strö ev över lite hackad persilja. Serveras med kokt potatis, haricots verts och rönnbärsgelé.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben