Västerbottensostplättar

Serverar: 2-4 portioner

Tid: 20 minuter

Västerbottensostplättar är kanske inte världens allra mest nyttiga mat - men ack så goda! Detta recept räcker till ungefär fyra personer, men jag brukar alltid göra lite mer. De har en tendens att gå åt. Plättarna är även uppskattade som picnicmat, eller varför inte på kräftskivan?

Ingredienser

  • 2 ägg
  • ca 50 g riven Västerbottensost
  • 1 msk mjölk
  • 2 msk vispgrädde
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 2 kokta och pressade potatisar
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Svartpeppar
  • Smör
  • Garnering
  • Crème Fraiche
  • Löjrom
  • Hackad rödlök eller gräslök
  • Instruktioner

    1. Knäck äggen, separera äggulorna från vitan och vispa sedan vitorna till hårt skum. Gulorna blandas med osten, mjölken och grädde. Blanda ner mjöl och potatis och vänd ner vitorna i smeten. Smaka av med salt och peppar.
    2. Hetta upp en stekpanna [eller plättlagg om du är lycklig innehavare av en sådan] med smör och när smöret slutat fräsa lägg små klickar smet i pannan. Stek plättarna på båda sidor så att de får en gyllenbrun färg.
    3. Servera med Crème Fraiche, rom och rödlök. Gott till är även en citronklyfta och en dillkvist.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben