Vaniljbavaroise

Serverar: 4 portioner

God och omtyckt dessert.

Ingredienser

  • 1 dl mjölk
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • ½ vaniljstång
  • 2 äggulor
  • ½ dl socker
  • 3 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Häll mjölk och matlagningsgrädde i en kastrull. Dela vaniljstången på längden, skrapa ner fröna, lägg i stången och låt koka upp. Ta kastrullen från värmen och ställ den åt sidan i 15 minuter. Ta upp vaniljstången.
    2. Vispa ägg och socker till en lätt och luftig smet. Häll ner den varma blandningen i äggsmeten och blanda väl.
    3. Blötlägg gelatinbladen.
    4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm under omrörning tills den börjar tjockna något eller tills den första kokbubblan syns. Den får inte bli för varm för då koagulerar äggen och den blir grynig.
    5. Ta bort katsrullen från värmen och vispa ordentligt. Häll genom en sil i en skål.
    6. Smält gelatinbladen på låg värme i en kastrull och vispa ner i krämen. Ställ sedan skålen i ett kallt vattenblad och rör om hela tiden tills den kylts ner till rumstemperatur.
    7. Vispa grädden fluffig och vänd försiktigt ner den i krämen.
    8. Häll upp bavaroisen i en stor immad (håll över varmt vatten några sekunder) och sockrad form eller 4 portionsformar på ca. 1½ dl. Ställ in i kylen för att stelna i minst 3 timmar, mer om allt hälls i en stor form.
    9. Stjälp upp på tallrikar och garnera med färsk frukt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben