Munkar fylles enligt tradition med äppelmos men de här är oemotståndligt goda. Kan naturligtvis fyllas med äppelmos om man så vill.
Ingredienser
25 g jäst
2 dl mjölk
7-8 dl vetemjöl
100 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1 ägg
Fyllning
1 dl fast vaniljkräm
Fritering
8 dl olja
Garnering
1 dl socker
1 tsk kanel
Instruktioner
- Smula jästen och lös upp den i ljummen mjölk. Tillsätt 2 dl av mjölet och rör ihop till en tunn smet. Låt jäsa i 20 minuter.
- Rör smör och socker pösigt och tillsätt ägget. Smeten kan skära sig men det har ingen betydelse. Rör ner smörblandningen i den färdigjästa smeten och arbeta in det mesta av mjölet. Degen blir lös men ska inte kladda.
- Kavla ut degen på mjölat bakbord till en 0,5 cm tjock platta.
Ta ut rundlar ca 6 cm i diameter och lägg en klick vaniljkräm på hälften av dem. Lägg en rundel ovanpå och tryck till kanterna noga. Jäs 40 minuter.
- Värm oljan till 180 grader och fritera högst 3 munkar åt gången. Vänd dem 1 gång. Ska få gyllenbrun färg.
Låt dem rinna av på hushållspapper och vänd dem i en blandning av socker och kanel.
Kommentarer (4)
Relaterade Artiklar
Sanningen
Jag har tidigare skrivit om det svenska brödet – visst har du väl refl...
HUR SKA JAG GÖRA NÄR JAG FRITERAR?? VART SKA JAG VÄRMA OLJAN?? I UGNEN ELR?
Du kan värma olja i en kastrull. Men se till att inte ha fläkten igång
Låter väldigt gott!! ska göra den till fredagsmyset imorn :) får se hur det går :P
gjorde de igår, blev väldigt besviken facktist :/