Vårens godaste körvelsoppa
Den här soppan har varit påsk-tradition i min familj sedan -70-talet. körveln växer vild och kan plockas eller skäras redan i februari om vintern varit mild. Så tidigt är knopparna svällande och mycket mjälla och smakrika.
Ingredienser
2 msk smör
2 msk mjöl
drygt 1 l hönsbuljong eller vatten och buljongtärningar
(salt)
peppar
100 g eller mer färsk körvel
2 äggulor
1 dl vispad grädde
Instruktioner
- Leta upp en ödegård eller dikesren med vildväxande körvel.
Plocka eller skär de späda skotten med kniv.
- Skölj och rensa körveln från jord och annat, hacka den fint.
Fräs smör och mjöl.
Tillsätt vatten och buljongtärningar.
Vispa slätt.
Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
Vispa grädden
Blanda ner äggulorna i grädden
Rör ner den fint hackade körveln och ägg-grädden.
Värm upp, inte koka!
Servera genast, med nybakat långjäst dinkelbröd eller nässelfoccacia och en god ost.
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Årets kock!
I tisdags tog Christian Hellberg från Restaurang Trädgårn i Göteborg h...