Vetedröm med äpplekräm

Serverar: 12 portioner

Den här klassiska vetebullen får stjärnglans med hjälp av syrligt äpplemos, len vanilj och lite vispgrädde. Den passar bra till eftermiddagsfikat med en god kopp kaffe.

Ingredienser

  • 1½ dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 50 g rumstempererat smör
  • ½ dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Pärlsocker
  • Fyllning
  • 3-4 dl marsankräm
  • 2 dl äpplemos
  • 2 dl vispad vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll i mjölken. Rör ut jästen. Tillsätt smör, socker, salt och ägg.
    2. Rör samman ingredienserna. Blanda ner vetemjölet, lite i taget. Låt degen jäsa 40 minuter. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda degen smidig. Forma den till en stor bulle.
    3. Kavla ut bullen till en rundel, ca 25 cm i diameter. Lägg rundeln på en bakpappersklädd plåt. Låt degen jäsa ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
    4. Vispa upp ägget och pensla bullen. Strö över pärlsocker. Grädda cirka 20 minuter.
    5. Låt kakan svalna. Koka under tiden samman marsankrämen enligt anvisningarna på förpackningen. Skär av toppen på bullen och dela locket i portionsbitar, annars kan det bli svårt att skära kakan i fina serveringsbitar. Bred ut äpplemos, marsankräm och grädde på den nedre delen och lägg sedan på toppbitarna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben