Den här klassiska vetebullen får stjärnglans med hjälp av syrligt äpplemos, len vanilj och lite vispgrädde. Den passar bra till eftermiddagsfikat med en god kopp kaffe.
Ingredienser
1½ dl mjölk
25 g jäst
50 g rumstempererat smör
½ dl strösocker
1 krm salt
1 ägg
5 dl vetemjöl
Pensling
1 ägg
Pärlsocker
Fyllning
3-4 dl marsankräm
2 dl äpplemos
2 dl vispad vispgrädde
Instruktioner
- Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll i mjölken. Rör ut jästen. Tillsätt smör, socker, salt och ägg.
- Rör samman ingredienserna. Blanda ner vetemjölet, lite i taget. Låt degen jäsa 40 minuter. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda degen smidig. Forma den till en stor bulle.
- Kavla ut bullen till en rundel, ca 25 cm i diameter. Lägg rundeln på en bakpappersklädd plåt. Låt degen jäsa ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
- Vispa upp ägget och pensla bullen. Strö över pärlsocker. Grädda cirka 20 minuter.
- Låt kakan svalna. Koka under tiden samman marsankrämen enligt anvisningarna på förpackningen. Skär av toppen på bullen och dela locket i portionsbitar, annars kan det bli svårt att skära kakan i fina serveringsbitar. Bred ut äpplemos, marsankräm och grädde på den nedre delen och lägg sedan på toppbitarna.
Liknande recept
Kommentarer (0)