"Vilt"-kryddad Älgstek

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 45 minuter

Här är ett recept där fantasin fått spela stor roll. Maträtten passar vid alla tillfällen. Lämpligt köttstycke är innanlår eller fransyska. Serveras med potatis eller ris. Naturligtvis kan man byta ut älgköttet mot nötkött.

Ingredienser

  • 8 hg innanlår
  • 1 stor morot
  • 1 gul lök
  • 1-2 äpplen
  • Champinjoner
  • 3 dl grädde
  • 2 msk enbär krossade
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Ingefära
  • Sirap
  • Rosmarin
  • Salvia
  • Maizena
  • Smör
  • Vatten
  • Instruktioner

    1. Börja med att blanda salt, peppar, ingefära, rosmarin o salvia (stöt örtkryddorna först i en mortel). Gnid in det putsade köttet med kryddblandningen.
    2. Bryn köttet i en gryta med smör, ringla lite sirap på steken så den får en fin färg. Tänk på att sänka värmen när du häller på sirapen.
    3. Lägg nu ner morot, äpple, lök, champinjoner och enbär i grytan slå på vatten upp till halva steken.. Låt grytan puttra på svag värme. Ös gärna steken under tiden. När steken är färdig ta upp den så den får svalna. Skär sedan steken i tunna skivor.
    4. Sila av spadet i grytan och red en sås av detta. Rör ut Maizena i kallt vatten och häll i tills du fått den konsistens du önskar på såsen. Låt koka upp. Avsmaka den, tillsätt mer salt,peppar och örtkryddor om så behövs.
    5. Servera med kokt potatis, sallad och gelé, gärna från vin- eller rönnbär.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben