Windsorkaka

Serverar: 4-8 portioner

Tid: 2 timmar

Grymt god, lagom söt. Tänk på att smörmängden till fyllningen kan minskas efter eget tycke och smak..

Ingredienser

  • 1 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 3 - 3 ½ dl vetemjöl
  • 2 msk smör
  • 1 krm salt
  • 2 tsk socker
  • ½ ägg
  • Pensling
  • ½ ägg
  • Garnering
  • ½ dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 25 g skållad , skalad och hackad mandel / kokos
  • 2 msk smör
  • Fyllning
  • 1 dl marsankräm
  • 50 g smör
  • 2 msk florsocker
  • 2 - 3 tsk vaniljsocker
  • Instruktioner

    1. Värm mjölken till 37 grader, tillsätt jäst och rör om.
    2. Smält smöret blanda i hälften av mjölet i. Häll i salt, socker, och degspadet. Arbeta degen smidig. Tillsätt resten av mjölet men spar lite till utbakningen. Jäs 1 timme.
    3. Gör garneringen under tiden degen jäser. Blanda smält smör, mjöl, socker, mandel/kokos till grynigt strössel låt svalna.
    4. Fyllningen: Koka marsankrämen. Låt kallna. Smält smöret rör smidigt med florsocker och vaniljsocker. (Är man inte förtjust i smörkräm så uteslut smöret)
    5. Tillsätt kall marsankräm i små klickar i grytan. Rör kraftigt hela tiden. Om krämen skär sig, tillsätt lite mjölk och vispa kraftigt ett par minuter ev. lite värme på spisen.
    6. Ta upp degen på bakbordet. Knåda lite och kavla till en avlång kaka ca. 15x25 cm. Lägg på smord plåt och låt jäsa till dubbelstorlek eller efter ca 30 minuter.
    7. Pensla försiktigt med ägg. Strö på strösslet. Grädda i 225 - 250 grader ca 15 minuter. Låt kallna. Klyv kakan i 2 bottnar. Fyll med krämen.
    8. Strö över lite florsocker före servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    LEDIVO 1 november 2009

    Den här kakan blev inte alls populär här. Vi tyckte att garneringen var för söt och vi gillade inte smörkrämen emellan. Jag hade ugnen på 225 grader och kakan endast inne 12 min och längre än så hade inte blivit bra.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben