Windsorkaka

Serverar: 1 portioner

Ett klassiskt recept som jag har gjort många gånger

Ingredienser

  • 1 dl mjöl
  • 25 g jäst
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 25 g margarin eller smör
  • 1 kryddmått salt
  • 2 tsk socker
  • ½ ägg
  • Fyllning
  • 1 ½ dl mjölk
  • ¾ msk potatismjöl
  • 2 tsk socker
  • 1 äggula
  • 2-3 tsk vanillinsocker
  • 100 g margarin eller smör
  • 2 msk florsocker
  • Instruktioner

    1. Ljumma mjölken till 37 grader tillsätt jästen och rör tills den är upplöst. Häll ungefär hälften av mjölet i en degbunke. Tillsätt och finfördela matfettet i mjölet. Häll i salt, socker, ägg och degspad. Arbeta degen smidig. Tillsätt resten av mjölet, spar lite till utbakningen. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 tim. Ta upp degen på bakbordet. Knåda den ett lite tag och forma den sedan till en rund, jämn kaka, ca 22 cm i diameter. Lägg den på smord plåt eller bakplåtspapper. Låt kakan jäsa till dubbel storlek eller ca 30 min i rumstemperatur
    2. Grädda den i 225 grader mitt i ugnen ca 15- 20 minuter
    3. Låt den kallna, Dela den i 2 bottnar. Blanda mjölken, potatismjölet, sockret och äggulan till fyllningen i en tjockbottnad kastrull. Sjud under omrörning till en tjock kräm. Låt de kallna. (den hemkokta kan ev bytas ut mot marsánkräm) Smaksätt den kalla krämen med vanillinsocker. Rör matfettet smidigt med florsockret. Tillsätt den kalla vaniljkrämen i små klickar. Rör kraftigt hela tiden så att krämen blir porös och lätt. Bred den mellan bottnarna. Låt kakan stå kallt en stund innan den skärs i bitar.

    Liknande recept

    1
    2 h
    4-8
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben