Detta mjuka bröd får läcker färg, naturlig sötma och blir lite extra saftigt tack vare tillsatsen av riven zucchini. Brödet innehåller ingen jäst utan bakpulver.
Ingredienser
2½ dl riven zucchini
Olja, smör eller margarin till formen
2 äggvitor
1 1/4 dl strösocker
1 1/4 dl lättmjölk
½ dl olja
3½ dl vetemjöl
1 1/4 dl grahamsmjöl
1 tsk natriumbikarbonat
½ tsk malen kanel
1 krm bakpulver
Instruktioner
- Värm ugnen till 175 grader. Smörj en fettsnål bakform (1½ liter) lätt med smält matfett eller olja.
- Lägg den rivna zucchinin i en nätsil och låt rinna av i ca 15 minuter. Lägg ett dubbelt lager med hushållspapper över zucchinin. Tryck lätt och sug upp resten av vätskan. Lägg raspet i en stor skål. Vispa upp äggvitorna lätt och blanda ner. Tillsätt socker, mjölk och olja. Blanda väl.
- Mät upp och blanda mjölsorterna med bikarbonat, kanel och bakpulver. Rör ner de torra ingredienserna i zucchiniblandningen. Blanda snabbt samman. Häll smeten i den smorda formen.
- Grädda tills ytan är gyllenbrun och smeten inte längre fastnar på en provsticka, 35-40 minuter. Låt svalna i formen på galler i 10 minuter. Stjälp upp brödet och låt det svalna helt.
Liknande recept
Kommentarer (0)