Äggbröd

Serverar: 1 portioner

Bröd med hela ägg som dekoration är från början en grekisk tradition till påsk. Äggen kan naturligtvis färgas innan de stoppas ner i brödet. Koka i så fall äggen med önskad färg i några minuter innan brödet gräddas.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 4 dl yoghurt naturell
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk salt
  • 1 l vetemjöl (knappt)
  • Till pensling och garnering
  • 1 st uppvispat ägg
  • 5 st hela ägg med skal
  • Instruktioner

    1. 1. Rör ut jästen i yoghurten som ska vara fingervarm, 37°.
    2. 2. Tillsätt rapsolja, salt och 3/4 av vetemjölet. Arbeta degen väl.
    3. 3. Låt jäsa under duk i knappt 1 timme.
    4. 4. Arbeta in resten av mjölet.
    5. 5. Dela degen i 3 delar. Slå ihop 2 och kavla ut till en rund platta.
    6. 6. Klä en smord springform med degen.
    7. 7. Dela sista biten i 6 delar och rulla ut till fingertjocka längder. Placera 2 som ett kryss på botten av formen. Gör 4 cirklar som placeras i formen.
    8. 8. Placera ett rått, eller lätt kokt om de färgats, i varje cirkel och ett i mitten.
    9. 9. Låt jäsa i 30 minuter under duk.
    10. 10. Pensla brödet med ett uppvispat ägg och grädda det i 200° i c:a 30 minuter i ugnens nedre del.

    Liknande recept

    5
    1 h 10 min
    20
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben