Äggtoddy cheesecake med romsås

Serverar: 8 portioner

Tid: 1 timme

Absolut den godaste efterrätt jag smakat på, tummen upp från familjen. Visst skall den stå över natten i kylen men värd varje minut att vänta på. En riktig femetta!

Ingredienser

  • 200 gr digestivkex
  • 1½ tsk mald kanel
  • 100 g smält osaltad smör
  • 500 g creme cheese
  • 220 g strösocker + 2 msk extra
  • 3 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk mörk rom eller 1 msk essens
  • 1 tsk malen muskot
  • 1 tsk malen nejlika
  • 300 g cremé fraiche
  • 1 tsk vanilj extrakt
  • Rom sås
  • 250 g ljus muscovado socker
  • 1 kanelstång
  • 1 vaniljstång (dela och skrapa ut fröna)
  • 2½ dl matlagningsgrädde
  • ½ dl mörk rom
  • 1 tsk citronsaft
  • Ugn:170º
  • Instruktioner

    1. Mixa digestivekex med 1 tsk malen kanel, till det är smulor. Blanda dem med det smälta smöret. Tryck ut blandningen i botten på en for med löstagbara kanter ca 24 cm i diameter.
    2. Lägg cremeosten i en skål, blanda i socker och vispa med en elvisp tills man får en slät massa, tillsätt ägg en åt gången, under fortsatt vispning. Tillsätt grädde,rom,muskot,nejlika och återstoden av kanelen. Vispa tills allt är riktigt blandat. Häll smeten över kexen i formen, sätt in i ugn i ca 40 minuter.
    3. Under tiden vispa ihop creme fraiche,vanilextrakt och de 2 msk strösockern. Bred blandningen över cheesecakan och sätt in den i ugnen 10 min till. Släck ugnen, men låt kakan vara kvar i ugnen ca 1 timma. Ta ut kakan från ugnen, låt den kallna. Täck över den med plastfolié ställ den i kylen över natten.
    4. Romsås: Blanda i en kastrull muscovadosocker, kanelstång, den delade vaniljstången och vaniljfröna, tillsätt 80 ml vatten. Låt den bli varm på medelvärme och rör hela tiden till allt socker har smällt, låt den bli ljus gyllenfärgad. Ta kastrullen från plattan. Rör nu i sakta under omrörning i den tunna grädden, rom och citron saft. Sätt den tillbaka på plattan och låt den småkoka tills den tjocknar någott. Låt den kallna. Servera äggtoddy cheesecake med romsåsen.

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    6-8
    13
    4.4
    2 h 30 min
    10-12
    8
    4.9
    20 min
    8-9
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben