Älggryta med kokos och vanilj
Ja, det låter lite mystiskt med vanilj i älggrytan, men himmelska dofter spred sig i köket, och smaken var helt fantastisk.
Ingredienser
1 kg älgkött, skuret i 1½-2 cm stora bitar
2 msk smör
1-2 chilifrukter
2 vitlöksklyftor
4 cm skalad ingefära
2 vaniljstänger
8 dl kokosmjölk
1 msk smör
1-2 msk maizenaredning för ljusa såser
2 msk limejuice
Salt
Instruktioner
- Salta och peppra köttet. Bryn köttet i en kastrull, en kastrull som även går att sätta i ugn. När köttet är nästan färdigbrynt, tillsätt den grovhackade vitlöken och chilin. Häll över kokosmjölken.
- Skrapa ur vaniljen ur vaniljstängerna och spar den till smaksättning av såsen. Låt stängerna koka med i grytan. Riv ingefäran och tillsätt den. Sätt in i ugn ca 1-1 1/2 timme i 150º.
- Ta upp köttet. Fiska upp vaniljstängerna.
- Koka ihop såsen något. Mixa såsen med smöret och vaniljfröna, häll tillbaka i grytan. Red av med maizenaredningen. Smaka av med limejuice och salt.
- Häll såsen över det varma köttet. Servera gärna med ris.
Liknande recept
Kommentarer (0)