Älggryta med kokos och vanilj

Serverar: 4 portioner

Ja, det låter lite mystiskt med vanilj i älggrytan, men himmelska dofter spred sig i köket, och smaken var helt fantastisk.

Ingredienser

  • 1 kg älgkött, skuret i 1½-2 cm stora bitar
  • 2 msk smör
  • 1-2 chilifrukter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 cm skalad ingefära
  • 2 vaniljstänger
  • 8 dl kokosmjölk
  • 1 msk smör
  • 1-2 msk maizenaredning för ljusa såser
  • 2 msk limejuice
  • Salt
  • Instruktioner

    1. Salta och peppra köttet. Bryn köttet i en kastrull, en kastrull som även går att sätta i ugn. När köttet är nästan färdigbrynt, tillsätt den grovhackade vitlöken och chilin. Häll över kokosmjölken.
    2. Skrapa ur vaniljen ur vaniljstängerna och spar den till smaksättning av såsen. Låt stängerna koka med i grytan. Riv ingefäran och tillsätt den. Sätt in i ugn ca 1-1 1/2 timme i 150º.
    3. Ta upp köttet. Fiska upp vaniljstängerna.
    4. Koka ihop såsen något. Mixa såsen med smöret och vaniljfröna, häll tillbaka i grytan. Red av med maizenaredningen. Smaka av med limejuice och salt.
    5. Häll såsen över det varma köttet. Servera gärna med ris.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben