Äppelbröd med pumpakärnor och rosmarin

Serverar: 2 portioner

Stora, saftiga, generösa och härliga bröd med höstkänsla.

Ingredienser

  • 2 äpplen
  • 50 g jäst
  • 50 g smör
  • 5 dl vatten
  • 1½ tsk salt
  • 1 msk honung
  • 3 msk hackad färsk rosmarin
  • 2 dl pumpakärnor
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • Ca 1 liter vetemjöl
  • Garnering
  • Torkade äppelringar ellr äppelcrisp
  • Färska rosmarinkvistar
  • Pumpakärnor
  • Instruktioner

    1. Skär äpplena i små tärningar. Smula jästen i en bunke. Smält smöret, häll på vattnet och värm till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt äppeltärningarna, salt, honung, rosmarin, pumpakärnor och mjöl. Arbeta till en ganska kladdig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
    2. Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela den i 2 delar och forma till runda bröd. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Tryck försiktigt ner torkat äpple, rosmarinkvistar och pumpakärnor. Pudra över lite mjöl. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
    3. Sätt ugnen på 200 grader.
    4. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Bröden ska låta ihåliga på undersidan när man knackar på dem. Täck med aluminiumfolie om bröden ser ut att bli mörka. Låt svalna på galler under bakduk.

    Liknande recept

    4.5
    2 h 30 min
    1
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben