Mustigt Äppelbröd

Serverar: 1 portioner

Tid: 2 timmar 30 minuter

Festligt bröd med äppeltärningar bakat på rågsikt.

Ingredienser

  • ½ paket (25 g) jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olja
  • ½ påse katrinplommon/russin (125 g)
  • 1 äpple (ca 150 g)
  • 5 dl rågsikt
  • Ca 9 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en degbunke. Häll i vatten och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt och olja.
    2. Skär katrinplommonen/russin i smala strimlor och det urkärnade äpplet med skal i pyttesmå tärningar. Blanda ner i degspadet.
    3. Arbeta ner rågsikten först, därefter allt vetemjöl till en ganska lös deg. Låt den jäsa under bakduk och plast till dubbel storlek, cirka 1 timme.
    4. Knåda samman degen och dela den i tre lika stora delar som trillas ut till längder om cirka 70 cm. Ta lite vetemjöl på bakbordet om så behövs. Fläta ihop längderna till en längd som viras ihop i en rund form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Det kan vara bra med ett tillklippt bakpapper i botten på formen.
    5. Jäs under bakduk och plast cirka 45 minuter. Grädda på nedre falsen i ugnen i 200 grader cirka 40 minuter. Sätt in en plåt högst upp i ugnen som värmeskydd om brödet börjar bli för mörkt mot slutet av gräddningstiden.
    6. Ta ut brödet och pensla genast ytan med lite kallt vatten. Ta det försiktigt ur formen och låt svalna på galler.

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    4
    1

    Kommentarer (3)

    Varg218 29 december 2009

    Supergott bröd! Jag gjorde det lite nyttigare genom att byta ut en del vetemjöl mot kruskakli, linfrön och loppfrön och hade i grovt rågmjöl. Supergott! Tack för det här receptet! Det kommer bli ett standardbröd i det här hemmet!

    Varg218 29 december 2009

    Supergott bröd! Jag gjorde det lite nyttigare genom att byta ut en del vetemjöl mot kruskakli, linfrön och loppfrön och hade i grovt rågmjöl. Supergott! Tack för det här receptet! Det kommer bli ett standardbröd i det här hemmet!

    Varg218 29 december 2009

    Supergott bröd! Jag gjorde det lite nyttigare genom att byta ut en del vetemjöl mot kruskakli, linfrön och loppfrön och hade i grovt rågmjöl. Supergott! Tack för det här receptet! Det kommer bli ett standardbröd i det här hemmet!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben