Äppelkaka från Brösarp

Mer än en vanlig äppelkaka!

Ingredienser

  • 300 g mandelmassa, rumstemperatur, i bitar
  • 1,5 dl socker
  • 125 g rumstempererat smör
  • 3 ägg
  • 2 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 dl crème fraîche lätt fungerar bra
  • 2 äpplen, gärna Jonagold
  • 2 msk sirap
  • 1-2 tsk kanel eller kardemumma
  • Instruktioner

    1. Rör mandelmassa och socker med elvisp på låg fart tills det är en grynig massa. Tillsätt smöret, och vispa ordentligt. (Originalreceptet säger 10 minuter - jag tröttnade nog efter två.) Tillsätt ett ägg i taget och vispa. Rör sedan ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver, och slutligen crème fraîchen. Häll i en smord form (jag använde en 24 cm springform).
    2. Tvätta och kärna ur äpplena, men de behöver inte skalas. Skär dem i tärningar. Blanda med sirap och kanel eller kardemumma, och bred ut över smeten.
    3. Grädda i ca 175 °C i 45-50 minuter.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (3)

    kastrullemma 21 september 2008

    den är god, men eftersom jag föredrar kladdiga kakor tog jag ut den några minuter för tidigt. i mitten blev det kladdigt och guuud så gott :)

    flabban 4 oktober 2008

    Jättegod äpplekaka med mandelmassa, som blir så gott. Tack för ett bra recept.

    Maithai 19 februari 2010

    En god och saftig äppelkaka, men tyvärr ej den som jag har ätit i Brösarp.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben