Äppelkaka från Karakås (ort söder om Kivik)

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

En ljuvligt god kaka,som får dig att böja dig fram över bordet och fråga värdinnan :Kan jag få receptet? Recptet kommer från Åkessons musteri i Kivik och har spridits långt utöver ÄPPELRIKETS gränser

Ingredienser

  • 6-8 stora äpplen
  • Sockerlag
  • 1/2 liter vatten
  • 1 kkp socker
  • Smet
  • 125 gr. socker
  • 100 gr smör eller margarin
  • 3 äggulor
  • 125 gr mandel (eller valnötter)
  • 3 äggvitor
  • Instruktioner

    1. Äpplena skalas,klyftas och kokas mjuka i sockerlagen Ugnstemp 175-200 gr.
    2. Mal mandeln (eller valnötterna) Rör socker och smör till en mjuk massa och tillsätt äggulorna. Blanda i mandel eller nötter. Vispa vitorna till hårt skum coh rör försiltigt ner i smeten.
    3. Äpplena tas upp i sockerlagen, får rinna av och läggs i botten av en smord eldfast form.Täck med smeten. Grädda kakan i 15-25 min. eller tills den fått fin gyllene färg.
    4. Serveras med vispad grädde Mums.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben