Äppelkaka från Karakås (ort söder om Kivik)
En ljuvligt god kaka,som får dig att böja dig fram över bordet och fråga värdinnan :Kan jag få receptet? Recptet kommer från Åkessons musteri i Kivik och har spridits långt utöver ÄPPELRIKETS gränser
Ingredienser
6-8 stora äpplen
Sockerlag
1/2 liter vatten
1 kkp socker
Smet
125 gr. socker
100 gr smör eller margarin
3 äggulor
125 gr mandel (eller valnötter)
3 äggvitor
Instruktioner
- Äpplena skalas,klyftas och kokas mjuka i sockerlagen
Ugnstemp 175-200 gr.
- Mal mandeln (eller valnötterna)
Rör socker och smör till en mjuk massa och tillsätt äggulorna.
Blanda i mandel eller nötter.
Vispa vitorna till hårt skum coh rör försiltigt ner i smeten.
- Äpplena tas upp i sockerlagen, får rinna av och läggs i botten av en smord eldfast form.Täck med smeten. Grädda kakan i 15-25 min. eller tills den fått fin gyllene färg.
- Serveras med vispad grädde Mums.
Liknande recept
Kommentarer (0)