Denna äppelkaka serveras istället för tårta och är ingen paj. Serveras med vaniljvisp till.
Ingredienser
3½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1.25 dl socker
100 g margarin
1 ägg
Fyllning
4-5 syrliga äpplen
75 g mandelmassa
Florsocker att strö över före serveringen
Instruktioner
Blanda mjöl, bakpulver och socker i en skål.
Finfördela margarinet i mjölblandningen. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut hälften av degen i en smord form med löstagbar botten cirka 20 cm i diameter.
Skala äpplena och riv dem och mandelmassan grovt över degen i formen.
Kavla ut resten av degen till ett lock, som läggs över äpplena och mandelmassan. Tryck ihop degen runt kanten och stick här och där med en gaffel i degen.
Grädda kakan på gallret i nedre delen av ugnen i 175 grader, cirka 35 min.