Äppelkaka med kaffesmak och punschgrädde

Serverar: 8-10 portioner

Luftig sockerkaka med kaffe, kanel och äpple.

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 75 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk kaffepulver
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 stora äpplen
  • 2 krm kanel
  • 1 tsk socker
  • Florsocker
  • Smör och ströbröd till formen
  • Tillbehör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk punsch
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant ca 26 cm i diameter. Vispa ägg och socker. Smält smöret, häll i mjölk och kaffepulver, koka upp. Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsockret.
    2. Skala äpplena, ta bort kärnhusen. Dela dem på mitten och skär äpplena i tunna skivor, fast inte ända ner, som hasselbackspotatis, lägg dem i en träsked så skär du inte igenom. Äpplena kan också klyftas och stickas ner i smeten.
    3. Blanda samman ägg-, mjöl- och mjölkblandningarna. Häll smeten i formen. Lägg ner äpplena i smeten med den välvda sidan upp. Strö på kanel och socker. Grädda ca 40 minuter på nedersta falsen. Känn med sticka att den är torr. Pudra över florsocker.
    4. Vispa grädden lätt och smaksätt med punsch. Servera grädden till äppelkakan.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben