Äppelkaka med kardemummasmulor

Späckad med äppelklyftor, kanel och mandelmassa och toppad med krispiga kardemummadoftande smulor gör den här kakan försvinnande god.

Ingredienser

  • 100 g mandelmassa
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 ½ dl socker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 2 medelstora äpplen
  • Kanel till pudring
  • Socker till pudring
  • Smör till formen
  • Smulor
  • 2 dl vetemjöl
  • 75 g smör
  • 3/4 dl socker
  • 1 tsk malen eller stött kardemumma
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
    2. Börja med smulorna. Mät upp mjölet i en bunke och finfördela smöret med fingertopparna. Tillsätt socker, kardemumma och nyp ihop till en smulig deg. Ställ åt sidan medan du förbereder kaksmeten.
    3. Riv mandelmassan grovt och arbeta in smöret lite i taget till en jämn massa. Använd gärna händerna. Rör ner socker och äggen, ett i taget och blanda till en klumpfri smet. Blanda mjölet med bakpulver, vaniljsocker och salt och rör ner i äggsmeten.
    4. Kärna ur äpplena, skär dem i tunna klyftor och pudra dem med lite kanel och socker. Jämna ut kaksmeten i formen och stick ner äppelklyftorna tätt. Strö ut kardemummasmulorna ovanpå och grädda kakan i nedre delen av ugnen.
    5. Efter 50 minuter brukar den vara lite kladdig i mitten, vilket många tycker är gott, men grädda den längre om du vill ha den helt torr.
    6. Låt svalna lite.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben