Äppelkaka med konjaksfikon

Torkade fikon som marineras i konjak ger en god smak och saftighet.

Ingredienser

  • 7 torkade mjuka fikon
  • Ca 1 dl konjak
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 200 g grovriven mandelmassa
  • 3 äggulor
  • ½ tsk kanel
  • 1 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 3 äggvitor
  • 3 äpplen
  • Topping
  • ½ tsk kanel
  • 3 msk strösocker
  • Instruktioner

    1. Hacka fikonen och lägg dem i en skål och häll på så mycket konjak att det knappt täcker. Låt stå över natten så fikonen suger upp vätskan.
    2. Sätt ugnen på 175 grader. Smör och bröa en form, 24 cm i diameter, med löstagbar kant.
    3. Vispa smör och mandelmassa poröst. Vispa smör och mandelmassa poröst. Vispa i gulorna, en i taget. Tillsätt fikon och kanel. Vänd ner mjölet, blandat med bakpulver. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd sist ner dem i smeten. Häll smeten i formen.
    4. Skala äpplena och skär dem i klyftor. Stick er klyftorna i smeten. Strö på kanel blandat med socker.
    5. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 45 minuter, den ska precis stelna i mitten. Servera ljummen med lättvispad grädde eller glass.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (1)

    Okänd 2 maj 2010

    jag bakade denna kaka igår. Vi hade vaniljvisp till. Den är värd 5 stjärnor tyckte vi.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben