Äppelkaka med mandelmassa

Serverar: 30 portioner

Tid: 1 timme

Så himla god och räcker till många, men går utmärkt att frysa.

Ingredienser

  • 200 g mandelmassa
  • 300 g rumsvarmt smör
  • 3 dl strösocker
  • 6 ägg
  • 5 dl (300 g) vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk salt
  • Fyllning
  • 5-6 medelstora äpplen
  • 1 msk citronsaft
  • 3-5 tsk kanel
  • 3-5 teskedar strösocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Riv mandelmassan grovt och arbeta in smöret lite i taget till en jämn massa. Kör i en matberedare eller använd en ballongvisp. Rör ner sockret och sedan ett ägg i taget och blanda till en klumpfri smet. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt och rör ner i smeten. Bred ut smeten i långpannan.
    2. Kärna ur äpplena och skala också om ni vill, skär dom sedan i ganska tunna klyftor. Lägg klyftorna i vatten blandat med citronsaften, så blir de inte bruna. Häll av vattnet när alla klyftor är klara och stick ner klyftorna tätt i smeten. Strö över kanel och socker, grädda i 35-40 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna och skär därefter i bitar.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben