Äppelkaka med mandelmassa och pinjenötter

Serverar: 8-10 portioner

Frasigt, sött, syrligt och alldeles underbart gott! Kakan görs med siktat dinkelmjöl.

Ingredienser

  • 100 g mandelmassa
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 3/4 dl socker
  • 3 ägg
  • 2½ dl siktat dinkelmjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • Topping
  • 2-3 äpplen i tunna skivor, t ex Ingrid Marie
  • 1 msk mald kanel
  • 2 msk socker
  • ½ dl pinjenötter
  • Servering
  • Vaniljsås eller vispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform eller pajform, ca 24 cm i diameter.
    2. Riv mandelmassan fint. Rör smöret vitt tillsammans med sockret i en bunke och tillsätt mandelmassan. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Sikta ner dinkelmjöl, vaniljsocker, bakpulver samt salt och rör om till en slät smet. Bred ut smeten i formen.
    3. Fördela äppelskivorna i smeten, pudra över kanel samt socker. Strö över pinjenötterna. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter. Känn med en sticka så att den är färdiggräddad. Låt kakan svalna på ett galler.
    4. Servera den gärna med vaniljsås eller vispad grädde.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben