Äppelkaka med marängtäcke

Himmelskt god äppelkaka med smak av havre och citron. Servera med Mildas vaniljvisp, godare kan det inte bli.

Ingredienser

  • 3 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • ½-1 tsk kanel
  • 1 citron, skalet av
  • 100 g smält smör (ej margarin)
  • 5-6 äpplen
  • Smör och skorpmjöl till formen
  • Maräng
  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • ½ dl mandelspån
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa formen.
    2. Blanda ihop 1 dl strösocker, havregryn, vetemjöl, kanel, citronskal, samt smält smör i en bunke.
    3. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg äpplena i botten av den smorda formen. Täck med havregrynsblandningen.
    4. Marängen: Vispa vitorna till fast skum. Tillsätt sockret och vispa lite till. Bred marängsmeten över smulpajen. Strö över mandeln.
    5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-40 min. Om kakan ser ut att bli för mörk, sätt in en plåt i övre delen av ugnen, eller täck med ugnsfolie.
    6. Servera med Mildas vaniljvisp och ev vaniljglass. Mums!

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben