Äppelkaka med sött nöttäcke

Serverar: 8 portioner

En äppelpaj med det lilla extra.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl fullkornsvetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk socker
  • 1 krm salt
  • 2 msk iskallt vatten
  • Fyllning
  • 4-5 äpplen
  • 1 dl socker
  • 1 msk mörk sirap eller lönnsirap
  • 50 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl valnötter eller pecannötter
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Kör mjöl, socker, smör och salt i matberedaren. Tillsätt vattnet och kör lite till, bara så att degen går ihop. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila ca 30 minuter.
    3. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor.
    4. Tumma ut pajdegen i en pajform eller en springform. Förgrädda den i ca 10 minuter, gärna med folie över kanterna.
    5. Lägg ut äppelklyftorna och nötterna i ett jämt mönster i pajen.
    6. Smält smöret i en kastrull och blanda ner socker och sirap. Sänk värmen och sjud försiktigt i ett par minuter. Ta av kastrullen från värmen och blanda ner vaniljsockret. Fördela blandningen över äpplena och grädda kakan i 20 minuter.
    7. Servera med vispad grädde eller yoghurt smaksatt med vanilj.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben