Äppelmunkar

Serverar: 15 portioner

Kallas ibland också för berlinermunkar

Ingredienser

  • 50 g margarin eller smör
  • 1 ½ dl mjölk
  • 12 g jäst (1/4 pkt)
  • 2 msk socker
  • ½ krm salt
  • ½ tsk nystötta kardemummakärnor eller ¾ tsk malen kardemumma
  • ½ ägg
  • 3 ½ - 4 dl vetemjöl
  • Fritering
  • Ca 1 liter olja
  • Garnering
  • ½ socker
  • Fyllning
  • 1 - 1 ½ dl äppelmos eller sylt
  • Instruktioner

    Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på degspadet och rör tills jästen är upplöst. Blanda i sockret, saltet kardemumman, ägget och så mycket av mjölet att degen blir lagom fast och smidig. Låt den jäsa övertäckt ca 30 minuter. Ta upp degen på bakbordet och knåda i resten av mjölet. Forma en längd. Dela den i jämnstora bitar, rulla dem till runda bullar och platta till dem något. Jäs dem under bakduk ca 30 minuter. Hetta upp oljan i en kastrull till 180 grader. Lägg i munkarna några åt gången. Fritera dem 3-4 minuter. Låt dem rinna av på hushållspapper. Rulla dem sedan i socker och skaka av eventuellt överflöd. Spritsa in äppelmos eller sylt i munkarna. Servera. Förvaring: svalt 1 dag. I frys utan sockergarnering 2 månader

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben