Äppelmunkar

Serverar: 24 portioner

Äppelmunkar

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 1 dl ljummen mjölk
  • 6 ½ dl vetemjöl
  • 75 g mjukt smör
  • ½ dl strösocker
  • 2 ägg
  • Ca 3/4 dl äppelmos eller annat sylt
  • Ca 6 dl olja till fritering
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk kanel
  • Instruktioner

    1. Rör ut jästen i den ljumma mjölken och blanda ner 2 dl av vetemjölet. Låt denna lösa deg stå ca 20 min. Rör under tiden smör och socker vitt och lite pösigt. Rör ner äggen ett i taget. Om smeten ser ut att skära sig är det ingen fara. Den går ihop när resten av mjölet kommer i.
    2. Rör ner äggblandningen i den andra smeten och blanda ner resten av mjölet, men spara ca 1 dl till utbakning. Degen ska vara ganska lös. Häll upp degen direkt på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen ca ½ cm tjock och stansa ut rundlar ca 6 cm i diameter. Lägg en liten klick äppelmos, ca 1 tsk, på en rundel och lägg på en annan som lock.
    3. Nyp ihop kanterna lätt och lägg munkarna på ett bakplåtspapper. Gör likadant tills degen är slut. Låt munkarna jäsa ca 1 tim under en bakduk.
    4. Värm olja i en tjockbottnad kastrull med höga kanter till 180°. Fritera 2-3 munkar i taget och vänd dem efter ca 1 min på andra sidan. De ska få en gyllenbrun färg.
    5. Låt munkarna rinna av på ett galler och rulla dem sedan i socker blandat med kanel.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben