Agnetas chokladtårta (även kallad "Agnetas salta tårta")

Serverar: 5-6 portioner

Tid: 30 minuter

En söt, god, maffig chokladbomb till tårta som fått sitt namn efter den minimala mängden salt som blandas i grädden för att få lite moussekaraktär på fyllningen. Gudagott men figurfarligt!

Ingredienser

  • Tårtbottnar
  • 4 ägg
  • 1 ¾ dl socker
  • 1 ¾ dl hasselnötter
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 ½ tsk bakpulver
  • Gräddfyllning
  • 5 dl vispgrädde
  • 4 packade msk + 1 tsk kakao
  • 1 ½ krm salt
  • 2 ½ tsk vaniljsocker
  • 1,6 dl socker
  • 1 tsk Nescafé, (om tårtan bara är för vuxna)
  • Garnering
  • Ca 25 g grovt flagad mörk choklad eller
  • 2 msk silverkulor, eller
  • 2 msk sockerhjärtan eller
  • 2 msk pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Vispa ägg och socker pösigt. Finmal eller kör till nötterna till smulor i matberedaren. Blanda mjölet med bakpulvret och de malda nötterna. Häll i en smord och bröad form, gärna med lite kakao i brödsmulorna. Gräddas 200° i ca 20 min – obs! Håll noga koll på kakan, ibland blir den klar på 10-12 minuter. Dela bottnen i två delar. Vispa grädden och blanda den med kakao, salt, vaniljsocker och strösocker. Bred gräddkrämen emellan och över tårtan, sikta över lite finmalet Nescafé (om man vill ha det så) och strö sedan över chokladflagorna eller något av de andra förslagen – om man vill kan man ju välja flera sorters garnering. Det är inget måste men kakan blir godare om den får stå i kylen 1 timme före servering.
    2. OBS! Tårtan håller inte mer än max 3-4 dagar i kylskåpet!

    Liknande recept

    3.8
    2 h 30 min
    6-8
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben